Könyvajánló Yugovich Robert: Az őszinteség jutalma

A szerzőt, egy bűnszervezet prominens tagját 2009 februárjában első fokon tizennégy év börtönre ítélték, bár a tanúvédelmi program keretében segített leleplezni egy szerb maffiacsoportot. A bezártság nem törte meg, hiszen egyetlen, a bűnszervezetben dolgozó barátja sem érte meg a negyvenet.

 

Ő most harmincnyolc, és a börtönben pár évig még biztosan nem forog veszélyben az élete... Különben is: átélt már ennél jóval rázósabb dolgokat is, kezdve a gyerekkori vajdasági bunyóktól a délszláv háborún és a kilencvenes évek vad budapesti éjszakai életén át a legkeményebb testőrkiképzésekig és a holland alvilágban zajló könyörtelen presztízsharcokig.

„Amíg lélegzem, harcolok” – vallja Robert Yugovich. Az elsőfokú ítéletet másodfokon hat évre csökkentették, majd a Legfelsőbb Bíróság nemrég jogerősen kilenc évre súlyosbította büntetését. Ő viszont tovább küzd az igazáért a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt. Ezt a könyvet azért írta meg, hogy emléket állítson az alvilágban töltött, nem éppen unalmas éveinek, lerántsa a leplet a maffia olykor romantikusnak beállított világáról, és hogy felhívja a figyelmet a hazánkban és az igazságszolgáltatásban uralkodó provinciális és ellentmondásos viszonyokra. Yugovich vallomását olvasva felmerülhet a kérdés: ha tizenéves korában nem szippantja be a délszláv háború, vajon mi lehetett volna ebből az írói tehetséggel megáldott fiatalemberből...

„Az őszinteség jutalma akkor is hiteles könyv, ha a benne leírtak – vélhetően – nem minden esetben úgy, akkor vagy azzal történtek meg, ahogy a szerző emlékszik. De lényegileg igaz, kemény anyagból gyúrt és keserű könyv. Vádirat a magyar igazságszolgáltatás, az alvilág és az élet ellen. Egy örökké hontalan ember fájdalmas üvöltése az éjszakában, akinek jelenleg a börtön az életben maradás egyetlen esélye.

Robert Yugovich könyvének utóélete máris elkezdődött. Hogy mennyire a valóságról szól, jelzi az is, hogy a lapjain érintett, a kilencvenes évek legnagyobb hazai bűnszervezete máris jelezte: saját könyvben kíván reagálni Az őszinteség jutalmában leírtakra.” – Erdei L. Tamás

 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!