Olvasás: Hogyan taníthatod olvasni a gyermeked 4 éves kora alatt?

Az egyik legjobb mód, hogy felkeltsd a gyermeked érdeklődését az olvasás iránt az, ha már egészen kicsi korától fogva felolvasol neki. Ha azt is hagyod, hogy lássa, mit olvasol, a módszer még hatékonyabb!

 

Az általános tapasztalatok szerint a gyerekeknél a harmadik osztályban derül ki, hogy olvasási nehézségekkel küzdenek, a probléma pedig egészen a kilencedik osztályig is elhúzódhat. A szakértők véleménye azonban az, hogy a jelenséget könnyedén orvosolhatjuk azzal, ha már egészen kicsi korban olvasni tanítjuk gyermekeinket. Azt is elárulják, hogyan!

Azok a szülők, akiknek a gyermekei már iskolás koruk előtt olvasni tudnak, azt mondják, a rendszeres esti mese felolvasásán kívül csupán annyit tettek, hogy hagyták, gyermekük kiélje a kreativitását.

Hagyták és segítették abban, hogy felfedezze a betűformálás és az egyszerűbb szavak kibetűzésének örömét. Amikor pedig a kisgyermek sikerrel vett egy akadályt, minden egyes alkalommal megjutalmazták. A jutalmul szolgáló dolgok tárháza végtelen, ám a legtöbb szülő arról számol be, hogy kisgyermeke él-hal a különféle színes és egyedi matricákért, amiket általában egy, a gyermek által választott füzetbe ragasztgattak bele és gyűjtöttek össze.

 

A titok egyszerű

A te feladatod tehát csak annyi, hogy az olvasást élménnyé tedd gyermeked számára! A szakértők szerint a legjobb, ha minden nap játékosan gyakoroltok: betűt rajzolni és olvasni; szavakat kibetűzni, vagy ha minden kötél szakad, az is elég, ha betűket színeztek. Erőltetni semmit sem szabad, és ugyanúgy az is tilos, hogy letold azért, ha valamit rosszul csinál! A legfontosabb ugyanis pont az, hogy pozitív érzéseket társítson az élményhez: hogy később majd ő kérleljen téged azért, hogy tovább haladjatok, olvassatok!

 

 

Nem lehet elég korán kezdeni

 

Van olyan édesanya, aki már a hasában fejlődő gyermekének is hangosan mesél, ám ha ennyire korán nem is, a születés után már érdemes rendszeresen olvasni a babának. A mindennapos olvasás így olyan szokássá válhat, amely mélyen beleszövődik a napirendbe, és egy „minőségi” együtt töltött időt jelent az anyának és a gyermeknek egyaránt.

A gyerekek pici korukban a legfogékonyabbak a tudásra, ilyenkor még alakulnak a különböző idegpályák, ezért minél több dologgal ismerteted meg kicsi korában, annál könnyebb dolga lesz később. Minél több tapasztalatot gyűjt be kiskorában, annál jobb! Ez vonatkozik az olvasásra is.

 

Ahhoz, hogy egy totyogós aktív figyelmét elnyerd az olvasással kapcsolatban, a szakértők számtalan módszert ajánlanak. Javasolják például, hogy olyan mesekönyveket válassz, amiben sok színes illusztráció van. Olvasd fel neki hangosan, lassan és élvezetesen a szöveget, és közben hagyd, hogy nézze a képeket.

 

Minél színesebbek a rajzok, annál figyelemfelkeltőbbek, így szívesebben fogja nézegetni őket, és ha még csak tipegős-korú a babád, ez bőven elég! Hiszen pontosan így alakul ki benne az asszociációs készség…

 

 

Tippek a tanításhoz két éves korig

 

1. Légy szórakoztató! Miközben felolvasol, próbáld különböző hangokon megszólaltatni a mese szereplőit. A hangszíned változtatásával eléred, hogy kisgyermeked rád figyeljen.

2. Mielőtt egy-egy oldalról ellapozol, szentelj egy kis időt arra, hogy beszélgessetek az illusztrációról.

3. Mondd az egyik szereplő nevét, és kérd arra a kicsit, hogy mutasson rá az általad említett karakter képére az illusztráción.

4. Aztán fordítva: mutass a képen az egyik szereplőre, és kérd arra gyermeked, hogy az olvasottak alapján most ő nevezze meg a figurát.

5. Sose felejtsd el megdicsérni!

 

 

Tippek 2-4 éves gyermekek tanításához

 

1. Mielőtt belekezdenél az olvasásba, hagyj egy kis időt neki arra, hogy áttanulmányozza az illusztrációkat, és tegyél fel olyan kérdéseket, mint: „Ez milyen fajta állat?”, „Ez mit csinál?” „ ,És hol van a…?”

2. Miközben olvasol, kövesd a szöveget az ujjaddal úgy, hogy a gyermeked is lássa.

3. Olvass fel ismerős meséket, idővel azt fogod tapasztalni, hogy a gyermeked csatlakozik, és veled együtt meséli majd a történetet.

4. Tartsatok kisebb eszmecserét a meséről: melyikőtöknek miért tetszik, mi az, amivel nem értetek egyet, kinek melyik a kedvenc karaktere, és miért?!

 

 

Tanács a 4 éves és afeletti gyermekek tanításához

 

Kérd meg a gyermekedet, hogy mesélje emlékezetből az egyik általa választott mesét.

 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!