Nagy átalakítás előtt az Orbán-kormány?

A Magyar Hírlap értesülései szerint a jövő héten döntenek arról, hogy a titkosszolgálatok irányítása átkerüljön-e Lázár Jánoshoz.

 

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke válthatja Szőcs Gézát a kulturális államtitkárság élén – értesült a lap kormányzati forrásokból. Erről a váltásról ugyan nem beszélt Balog Zoltán miniszterjelölt (képünkön) a tegnapi parlamenti bizottsági meghallgatásain, de azt mondta, jelentős személyi változtatásokat tervez. Arra is kitért, Farkas Flórián nem vállalta a felzárkóztatásért felelős államtitkári posztot. Réthelyi Miklós eddigi miniszter utódja kifejtette, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot Emberi Erőforrások Minisztériumára nevezik át, ahogy azt a Magyar Hírlap már megírta. Eldőlt az is, hogy az új elnevezés rövidítése Emmi lesz. Balog Zoltán kijelentette, az átnevezésnek nincs jelentős többletforrásvonzata, összesen hét táblát kell kicserélni. A szociális bizottság tizenöt kormánypárti igen és öt ellenzéki nem, míg a nemzeti összetartozás bizottsága az LMP tartózkodó és a Jobbik nem szavazata mellett támogatta Balog Zoltán miniszteri kinevezését.

 

Tükörreferatúrák és titkosszolgálatok

A jövő héten kerülhet a miniszterelnök és a kormány elé a Nemzeti Emlékezet Bizottságával kapcsolatos koncepció – értesült a Magyar Hírlap kormányzati forrásokból. Információink szerint ennek elfogadása, tehát a szükséges politikai döntések meghozatala után kezdődhet meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) a törvényjavaslat kodifikációja. Márciusban lapunk elsőként számolt be arról, hogy külön testületet hoznak létre az állambiztonsági múlt feltárásának érdekében. Kormányzati értesüléseink szerint Lázár János jelenlegi fideszes frakcióvezető (képünkön) államtitkári irányításával egy „kis MEH”, vagyis a korábbi Miniszterelnöki Hivatal struktúrája jöhet létre a Miniszterelnökségen. A mintát az első Orbán-kormány Stumpf István által irányított kancelláriája szolgáltathatja, amely az úgynevezett tükörreferatúra-rendszer alapján dolgozott. Abban a felállásban a minisztériumoknak a MEH-en belül külön felelőseik voltak. A tárcák csak ezekkel együtt alakíthatták ki programjaikat, illetve a miniszterelnök is rajtuk keresztül kontrollálta, hogyan tesznek eleget a minisztériumok a kabinet politikai törekvéseinek. A Medgyessy-kormány szüntette meg ezt a rendszert. Kormányzati forrásaink szerint Lázár Jánosnak különleges államtitkári státusa lesz, amely alapján utasítási, „számon kérhetési” jogkörrel rendelkezhet. Ugyancsak a jövő héten születhet döntés arról, hogy a titkosszolgálatok irányítása a Belügyminisztériumtól átkerüljön-e a Miniszterelnökséghez. Egyes elképzelések szerint a külügyminiszter ellenőrzése alá tartozó hírszerzés, azaz az Információs Hivatal is ide tartozna a jövőben. Ezzel a korábban mindig külön miniszter irányította területet magasabb szintre helyezhetnék a kormányzati szerkezetben.

 

Forrás:www.gondola.hu


 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!