Senki nem tudja, meghalt-e az Iszlám Állam vezetője

Az iraki állami televízió jelentése szerint megsebesült egy amerikai légitámadásban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Államvezetője.

Amerikai katonai források semmit nem hajlandóak közölni a hírrel kapcsolatban, így csupán annyi biztos, hogy a szervezet szóvivője Twitter-üzenetben kívánt a kalifának gyors gyógyulást.

A bagdadi védelmi miniszter a részletek közlése nélkül, a Facebookon tudatta a hírt, hogy al-Bagdadi megsebesült, helyettese pedig meghalt a támadásban. Az iraki belügyminisztérium név nélkül nyilatkozó illetékesei annyit tettek hozzá, hogy az eset szombaton történt, amikor a magát kalifának kikiáltó al-Bagdadi a szervezet más vezetőivel tanácskozott a nyugati Anbár kormányzóságban lévő Káim városban.

Amerikai katonai források nem tudják, vagy nem akarják elárulni, hogy al-Bagdadi ott volt-e egyáltalán a találkozón, azt meg pláne nem, hogy megsebesült-e, számolt be a Washington Post.

Gyors gyógyulást kívánnak

Valami mindenesetre történhetett, mert az Iszlám Állam szóvivője Twitter-üzenetben kívánt gyors gyógyulást al-Bagdadinak. „Azt hiszik, hogy a kalifátusnak vége lesz a kalifa mártírhalálával? Biztosítjuk a nemzetet, hogy emírje, Abu Bakr al-Bagdadi jól van, Allahnak hála. Imádkozzatok gyors gyógyulásáért” – idézte az üzenetet az al-Dzsazíra arab hírtelevízió internetes oldala.

A hírtelevízió sem tudta független forrásból megerősíteni a hírt, mindenesetre emlékeztetett arra, hogy az amerikai Központi Parancsnokság szóvivője megerősítette: célzott csapást mértek az Iszlám Állam vezetőire.

A légitámadás után a szervezet ötven harcosát szállították a közeli Moszul halottasházába – tette hozzá az al-Dzsazíra.

Al-Bagdad fejére egyébként az Egyesült Államok 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki.

Egyiptom terrorcsoport is hűséget fogadott

Hűséget fogadott az Iszlám Állam vezetőjének a legjelentősebb egyiptomi dzsihádista szervezet, az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői). Ezt egy hangfelvételben jelentették be a csoport hivatalos Twitter-oldalán.

A csoport azzal indokolta a csatlakozást, hogy a muzulmánok, legfőképp a szíriai és iraki szunniták évtizedek óta megaláztatásban élnek a „zsidó zsarnokok és szövetségesei” által gyakorolt önkényuralom terhe alatt, aminek az vetett véget, hogy az Iszlám Állam az általa elfoglalt területeken júliusban kalifátust kiáltott ki – számolt be az MTI.

 

Forrás:origo.hu

 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!