Juszafzai és Szatjárti kapta a Nobel-békedíjat

A gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszafzai kapta idén

a Nobel-békedíjat - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

Egy indiai és egy pakisztáni jelölt kapta meg idén a Nobel-békedíjat: Kailás Szatjárti (indiai) és Malala Juszafzai (pakisztáni) a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért kapták meg a kitüntetést.

Személy és szervezet is kaphatja

Az 1901-től kiosztott Nobel-békedíj egy a hat kitüntetés közül, amit a dinamit feltalálója, a svéd Alfred Nobel hagyatéka alapján osztanak ki. Alfred Nobel útmutatása szerint annak kell adni az elismerést, "aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért."

A díj abban is különbözik a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobeltől, hogy nem Stockholmban, hanem az oslói Városháza nagycsarnokában adják át - a díjazott pedig lehet személy és szervezet is.

Teréz anya és Jimmy Carter is megkapta

A híres és elismert Nobel-békedíjasok között szerepel például Marin Luther King amerikai tiszteletes (1964), az albán származású Teréz anya (1979), Ang Szán Szu Csí mianmari ellenzéki aktivista (1991) , de így ismerték el Jimmy Carter amerikai elnök nemzetközi békítő tevékenységét is 2002-ben. Díjat kapott volna 1948-ban Mahátma Gandhi is, akit azonban meggyilkoltak, így a döntés abban az évben elmaradt.

Szervezetek közül több alkalommal díjazták a Nemzetközi Vöröskeresztet, Nobel-békedíjat kapott az ENSZ és 2012-ben az Európai Unió is, derül ki a Wikipédia összefoglalójából.

Kérdéses díjazottak

A Nobel-békedíjak kiosztását ugyanakkor számos kritika is érte: Henry Kissinger amerikai külügyminiszter 1973-as elismerése a kitüntetés történetének egyik legbotrányosabb eseménye volt, a döntés miatt két bizottsági tag is lemondott. A díjazott még Richard Nixon nemzetbiztonsági tanácsadójaként támogatta Kambodzsa bombázását, ami sokak szerint a vörös khmerek felemelkedéséhez vezetett, s a Nixon-interjú kiszivárgott részletei szerint Henry Kissinger szovjet belügynek nevezte, ha "egy zsidót gázkamrába" zárnak.

Kérdéses, hogyan kaphatott békedíjat "A Közel-Keleti béketeremtéshez való hozzájárulásért "Jasszer Arafat, aki az önálló palesztin állam létrehozása érdekében az erőszakot sem utasította vissza. Ő alapította a Fatah palesztin szervezetet is, amit főként fegyveres akciók tettek ismertté. Kritikák érték a díjosztó bizottságot Barack Obama 2009-es kitüntetéséért is, hiszen az amerikai elnök iraki és afganisztáni szerepvállalása sem volt békemissziónak mondható.

 

Forrás:origo.hu

 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!