Kurd tüntetők foglalták el a EP-t

Kurd tüntetők hatoltak be kedden délelőtt az Európai Parlament brüsszeli épületébe, és azt követelték, hogy az Európai Unió segítsen a kurdoknak

az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcban.

Önként távoztak

Egyes beszámolók szerint 30-40, mások szerint több mint 100 tiltakozó Abdullah Öcalan Törökországban fogva tartott kurd vezető arcképével ellátott zászlókkal és az Öcalan és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által alapított úgynevezett Kurdisztáni Közösségek Uniója lobogójával gyakorlatilag elfoglalta ez Európai Parlament központi épületének fő közlekedő folyosóját, amely összeköti egymással a komplexum különböző részeit.

EP-képviselők és a helyszínen lévő újságírók által közzétett internetes bejegyzések szerint a tüntetők a biztonsági intézkedésekre fittyet hányva egyszerűen benyomultak az épületbe, amelynek harmadik emeletén aztán a legtöbben ülősztrájkba kezdtek, és nem voltak hajlandóak távozni. Az épületegyüttes bejáratainál nem sokkal később több kisbusszal jelent meg a belga rendőrség, és lezárta a bejáratokat.

Több EP-képviselő súlyos biztonsági incidensnek nevezte a történteket, és feltették a kérdést: mi történt volna, ha fegyveresek akarnak behatolni az épületbe? Martin Schulz, az EP elnöke az internetre kitett rövid üzenet és fénykép tanúsága szerint találkozott a tiltakozók vezetőivel, és meghallgatta őket, de egyelőre ennél több tájékoztatást nem nyújtottak a találkozóról.

A European Voice című, uniós ügyekkel foglalkozó lap helyszíni tudósítása szerint a tiltakozók azt követelik, hogy az Európai Unió segítsen a kurdoknak az Iszlám Állam elnevezésű muszlim szélsőséges szervezet ellen folytatott harcban. Az újság tudósítója Dave Keating nem sokkal később arról is beszámolt, hogy a tiltakozók végül rendbontás nélkül, önként elhagyták az épületet, miközben azt kiabálták: ISIS! Terroristák! és Szabad Kurdisztánt! Szemtanúk szerint a tiltakozás békés voltak, a tiltakozók nem voltak erőszakosak.

Hágában, Bécsben és Párizsban is tüntettek

A kurd tüntetők tiltakozó akciója hétfőn kezdődött, este megszállták a holland parlament épületét, ahol arra akartak figyelmeztetni, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái nagyrészt elfoglalták az észak-szíriai kurd várost, Kobanit. A holland parlament köré rohamrendőri egységeket és több száz rendőrt vezényeltek, miután mintegy száz tüntető behatolt az épület fő csarnokába, és ott a padlóra ült.

Kobaniban a helyzet ellenőrizhetetlenné vált. Az Iszlám Állam lerohanta a várost, és civileket ölnek meg. Azt akarjuk, hogy a Nyugat tegyen többet a szíriai helyzet megfékezésére

- mondta el az egyik tüntető.

De tüntettek este Bécsben az osztrák parlamentnél és a párizsi Roissy repülőtéren is, ugyanazt követelve. Az osztrák rendőrség szóvivőjének közlése szerint a megmozdulás "abszolút békésen" zajlott le, a tüntetők éjfélre távoztak, és felszabadították a Ring, a bécsi körút közeli szakaszát is, amelynek forgalmát egy órán át akadályozták.

Párizsban a Roissy Charles-de-Gaulle repülőtér termináljában tüntetett hétfőn este néhány tucat kurd, szolidaritást vállalva a szíriai kurdokkal, elítélve, hogy "a francia repülőterekről dzsihadistának állók utazhatnak" a térségbe.

 

Forrás:index.hu

 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!