Négy év után tartottak újra melegfelvonulást Belgrádban

Jórészt békésen zajlott a belgrádi melegfelvonulás, amelyet négy év után rendeztek meg újra. A közel kétezer fős felvonulást több ezer rendőr

biztosította. Az utolsó ilyen alkalommal 2010-ben súlyos zavargások voltak a szerb fővárosban. a menet után most vasárnap délután is nagy a rendőri készültség.

"Ez a felvonulás csak az első lépés volt, és csak a következő néhány parádé után lesz összehasonlítási alapunk, és tudjuk majd felmérni mennyire voltunk sikeresek" – mondta a négy év után újra megrendezett belgrádi melegfelvonulás egyik főszervezője vasárnap, majd megcsókolta partnerét – derül ki a Balkan Insight internetes híroldal tudósításából.

2010-ben rendeztek utoljára meleg büszkeség napi felvonulást a szerb fővárosban, de az akkori menet erőszakba fulladt, miután a résztvevőkre és a menetet biztosító rendőrökre főként szélsőjobboldali csoportok tagjaiból és futballhuligánokból álló csőcselék támadt, majd zavargások alakultak ki az utcákon. Akkor körülbelül 150-en megsérültek, és a hatóságok azóta biztonsági okora hivatkozva nem engedélyezték a menet megszervezését.

Sokan tiltakoztak ellene

Most szombaton is több ezren tiltakoztak ellene a főtéren, a rendőrség pedig az utolsó pillanatig lebegtette a felvonulás jóváhagyását. A menet ellen a szerb ortodox egyház és több jobboldali szervezet is tiltakozott. Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje például néhány napja a pedofíliához és a vérfertőzéshez hasonlította a homoszexualitást. Az Európai Unió viszont azt várta el a nyugat-balkáni országtól, hogy a rendezvény békés megszervezésével bizonyítsa, tiszteletben tartja a kisebbségi jogokat.

A menet végül elindulhatott, de legalább hétezer rendőr biztosította páncélos járművekkel, és lezárták az érintett utcákat is.

A menetre más elfoglaltságára hivatkozva nem ment el Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, de ott volt barna pulóverben Sisina Mali belgrádi polgármester, illetve több szerb kormánytag és EU-s tisztviselő is. „Belgrád nyitott város, vagyis mindenki számára nyitva ál, és mindenkire egyenlőként tekint” – mondta a polgármester.

A meneten közel kétezer ember vett részt. A felvonulást számos ellentüntető csoport próbálta megzavarni, akik kövekkel dobálták, vagy szóban szidalmazták az őket ebben akadályozó rendőröket. Legalább ötven embert letartóztattak közülük. A rohamrendőrök megverték a miniszterelnök testvérét és az őt védő testőröket is, mert akár erőszak árán is, de át akartak menni az egyik lezárt utcán.

 

Forrás:origo.hu

 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!