Fideszes felemás korlát az internetadóra

Kormányzati és kormánypárti megszólalások alapján úgy tűnik, kihátrál a Fidesz az internetadó mögül.

Mind Varga Mihály, az adótörvények beterjesztője, mind Rogán Antal és Lázár János arról beszélt, hogy nincsenek kőbe vésett tények.

Kormányzati megszólalások alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz kezd kihátrálni az internetadó támogatása mögül. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem terjesztette be a 2015-ös évről szóló költségvetést. A tervezet egyelőre a Költségvetési Tanács asztalán van, amely várhatóan csak a jövő hétre készül el a véleményezéssel.

Még nem szavaztak róla

Lázár arra is emlékeztetett, hogy a költségvetés csak akkor lesz érvényes, ha a parlament azt elfogadja, egyelőre erről nem lehet beszélni. Megfizethető szélessávú internetre van szüksége az országnak. Szerinte az utóbbi években minden költségvetési törvénytervezeten történt módosítás, így egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a Fidesz-frakció a mostani javaslatot nem fogja támogatni.

A szolgáltatókkal fizettetnék

Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője arról beszélt, hogy most is ragaszkodik ahhoz – folytatta –, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót is a szolgáltató cégek fizessék, ezért módosításokat fognak javasolni a benyújtott adótörvény-javaslathoz. Jelezte továbbá, hogy célszerűnek tartják egy adófizetési felső korlát bevezetését, „annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel”.

Még egyeztetnek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még szerda kora délután az Origo kérdésére elmondta, hogy a tervezett adóról egyeztetéseket kezdenek az érintett piaci szereplőkkel, és figyelembe veszik majd a javaslataikat.

A kormánypárt meghátrálása annak fényében teljesen érthető, hogy például egy tiltakozó Facebook-csoportot kevesebb mint egy nap alatt több mint 120 ezren tetszikeltek. Emellett vasárnapra civil szervezetek tüntetést hirdettek a tervezett adó ellen.

Tönkremenne az IPTV

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden terjesztette be a jövő évi adótörvényeket, amelyben az szerepelt, hogy egy gigabájt adatforgalom után 150 forintot kell majd fizetni. Ez a le-, illetve a felfelé irányuló adatforgalomra is vonatkozik.

A törvényszöveg nem részletezi, hogy milyen szolgáltatásokat érint az új adó, hiszen sok magyar háztartásban néznek internetalapon nyújtott tévét – ezt nevezik IPTV-nek. Ilyen esetben egy rövid film vagy a híradó is több száz forintba kerülne. Vagyis ha így lép életbe az új sarc, ellehetetlenül az IPTV.

Senkinek sem tetszik

A tervezett internetadó ellen a teljes blogszféra, valamint a jobboldalhoz kötődő sajtótermékek is élesen kikeltek. Stumpf András szerint a net volt a véleményszabadság egyetlen megmaradt szigete, míg az egyik blog úgy látja, a Fidesz végérvényesen elkötelezte magát a nyugdíjas korosztályt rezsicsökkentéssel kilóra megvevő politika mellett.

A Magyar Telekom támogatja az iparág piaci szereplőit tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács állásfoglalását, amelyben a szolgáltatók az internetadó bevezetésének visszavonását sürgetik.

 

Forrás:origo.hu

 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!