Csontok és ízületek fertőzései

Csontok és ízületek fertőzései A csontrendszer normál állapotban ellenáll a fertőzéseknek, de egy sérülés, műtét, idegentest jelenléte, vagy egy protézis beültetése már elegendő lehet, hogy megbontsa a belső egyensúlyát, integritását.

 

 

Hajlamosíthat erre a művesekezelés, vagy az intravénás kábítószer használat is.

Kiken, és milyen arányban fordulhat elő az oszteomielitisz?

A felnőttkori esetek mintegy 20 százaléka hematogén, tehát a vér útján terjed a csontok, ízületek felé. USA adatok szerint a gerincet, csigolyákat érő fertőzés aránya 1:450.000 körüli. Az utóbbi években, évtizedben emelkedett, valószínűleg az intravénás kábítószerezés okán, a kórházakban pedig a katéter- és egyéb eszközhasználat miatt. Fejlődő országokban gyakoribb.

Milyen oka lehet?

Az oszteomielitiszek mintegy 45-50 százalékáért a trauma utáni fertőzés felelős. Okként számba jöhet még a keringés zavara (főleg cukorbetegeken), vagy a hematogén úton terjedő fertőzés is. Motorkerékpár-baleset, sportsérülés, beültetett ortopédiai eszköz is felmerülhet. A csontot körülvevő lágyszöveti fertőzés is átterjedhet a csontra ennek okaként sugárterápia, sérülés, bőrfekély, daganatos betegség fordulhat elő.

Milyen tünetekkel jár a csont fertőzése?

Gyerekkorban jellemző a láz, majd a csontfájdalom, duzzanat, mozgási fájdalom. Egyébként pedig a láz, hőemelkedés, rossz közérzet, fáradtságérzés, irritabilitás, duzzanat, helyi fájdalom, melyek viszont normális esetben is előfordulhatnak.

A fájdalom tályogot is okozhat, és mindezt esetleg csekély tünettel, és akár normál laborlelet mellett.

Ami már igen jellemző, és ez krónikus, idült oszteomielitisz jele, a csontfájdalom és a környező lágyszövetek fertőzései. Fizikális vizsgálatra látható a hegesedés, helyi sebgyógyulási zavar, gyulladásos jelek. A mozgás beszűkül, a végtag deformálódhat.

Diagnosztika és kezelés

A beteg fizikális vizsgálata már meggyőző lehet, ezt kiegészítik néhány képalkotó eljárással, pl. izotópvizsgálat, CT illetve MR-vizsgálat. Mivel ezek egyéb csontbetegségre is utalhatnak, célszerű a mintavétel, és a tenyésztés (vérből, gennyből, ízületi folyadékból, esetleg a csontból).

Ha a fertőzés viszonylag friss, akkor még antibiotikumokkal kezelhető. Ha nem lehet pontosan tudni a kórokozót, akkor Staphylococcus-ellenes antibiotikumot célszerű adni, mivel általában ez okozza a csont-ízületi fertőzéseket. Súlyos fertőzés esetén intravénás antibiotikummal kell kezdeni a kezelést. A később folytatandó gyógyszeradás 4-6 hétig, esetleg több hónapig is tarthat, de akkor már szájon keresztül.

Nem ritka a műtét sem, főként ha a beteg nem reagál az antibiotikumra, ha tályog van jelen, vagy a csont mellett az ízület is fertőzött. Szükséges lehet az elhalt szövet eltávolítása, vagy az idegentest, eszköz, protézis kivétele, és a krónikusan fennálló bőrseb ellátása.

Ízületi fertőzések esetén különösen fontos a gyors beavatkozás, mert az ízületeket érintő maradandó károsodás súlyos problémákat okozhat. A fertőzés leggyakrabban a váll, térd, csukló, csípő kézujjak és könyök ízületeiben alakul ki. Fontos tehát a kezelés gyors megkezdése, itt a laborvizsgálat és az ízületi (folyadék) mintavétel adhat jó támpontot, milyen antibiotikum adandó (gombás fertőzés esetén szisztémás gombaellenes kezelés).

 

Forrás:www.gondola.hu


 
Pafi.hu
Időjárás

Hőtérkép

Gazdit keresek!!!